DEN RØDE PLADS

AF  Troels Faldorf


Den Røde Plads er et sted, hvor mange folk sætter tempoet op, men også et sted hvor andre sætter tempoet ud af funktion. ”Kom her, Bamse,” råber Michael og jeg føler mig en lille smule utryg på den kolde cementblok. Bag mig er en lyssky udveksling i gang, og ved pølsevognen nyder en højrøstet gruppe dagens sidste solstråle i selskab med store mængder dåseøl. Gad vide, hvem de her mennesker er?

Femogtyve til tredive menneskers liv udspiller sig her. Vi er her alle sammen, og vi er alle mennesker med forskellige historier og baggrunde. Altså lige på nær Bamse, der er en hvid hund, som leger med en gennemtygget plastikbold.

En rutefart af handlende slæber på deres Fakta-poser og en far med et barn, der sover under cykelhjelmen, trækker sin cykel over Sydhavnens berømte plads. En blå februarhimmel indrammer os fra oven og jeg ved stadig ikke, om min tilstedeværelse er accepteret. ”Kom bare herover”, siger en mand med langt skæg og jeg adlyder. ”Hejsa,” smiler jeg og smilet bliver straks gengældt.

Vi snakker, der bliver udvekslet livshistorier og humøret følger urets viser - det tikker opad. Diversiteten af folks baggrunde forbløffer mig. En er tømrer, en er hjemløs og en er tidligere ansat hos Forsvaret. Historierne fanger min nysgerrighed, især da Kristian fortæller mig om sin tid i Kosovo:

”Jeg var professionel soldat. Finskytte,” fortæller han med en vis stolthed. ”Jeg har været udsendt mange gange, men nu er jeg førtidspensionist på grund af PTSD. Jeg vågner næsten hver nat til frygtelige mareridt om min kammerat, der blev dræbt under missionen. Vi lå på et tag og pludselig rev en kampvogn ham ud af mit liv,” fortsætter han og tager en slurk af sin Tuborg Fine Festival.

Kristian fortæller videre, mens samtaler jeg ikke kan høre fortsætter rundt om os. Pladsen emmer af liv og imødekommenhed, og har glemt alt om min utryghed. Jeg har faktisk aldrig på én dag fået så mange smil - både med og uden fortænder.

Bamse gaber, mens solen synker. Jeg vinker farvel og får et knus af alle disse udendørsmennesker, der holder liv i gadebilledet og Den Røde Plads. Tak for jeres tilstedeværelse. Det har været berigende – vi ses!

SKRIV TIL OS:
redaktionen@havnefar.dk