Udklædte Sydhavns-børn gør klar til at slå katten af tønden i gården Seierøhus i 1953. Foto fra bogen “Dreng af Sydhavnen” af Jan Arnt.

Fastelavn i det gamle Sydhavnen


I Sydhavnen i 1950’erne var fastelavn gårdens største fest. Om lørdagen var der fastelavnsfest på Ellebjerg Skole, om søndagen slog børnene katten af tønden nede i de store gårde, og om mandagen gik de rundt og raslede. Det fortæller Jan Arnt i sin bog ”Dreng af Sydhavnen”, som Havnefar her bringer et uddrag fra.

Af Jan Arnt

Mange af gårdene i Sydhavnen fejrede fastelavn med fælles tøndeslagning, efterfulgt af noget til ganen og fælles samvær. I den trekantede gård, omkranset af Händelsvej, Ellebjergvej og Stubmøllevej, var de så heldige, at der ud mod Ellebjergvej var indrettet nogle klublokaler – heriblandt også en filmkælder. Så når tøndeslagningen oppe i den kolde gård var afsluttet, gik de ned i det hyggelige klublokale og fik kakao og fastelavnsboller, hvorefter der blev vist film.

I vores egen gård blev der fra omkring 1959 lavet et ekstra arrangement for de lidt større børn, dog først om eftermiddagen, hvor vi fik lov til at tage grammofonplader med, så vi kunne høre musik og hygge os, mens enkelte af de større dansede jitterbug. Tidens hotte dans. Mange af de større børn var ret skrappe til jitterbug, da de gik på danseskolen Sussie Christiansen.

I dag oplever børn og unge så meget, at en hyggelig fastelavnsfest som vores ville drukne. For mange af os, der deltog i disse år, var det imidlertid noget kæmpestort, som vi altid vil huske.

Næste dag på fastelavnsmandag havde vi fri fra skole. Det var også dagen, hvor mange var udklædt og gik rundt og sang den kendte sang ”Boller op og boller ned, ellers laver vi ballade”, mens de raslede med bøsserne. Mine forældre mente, det var tiggeri, hvorfor jeg blev nægtet denne uskyldige fornøjelse. Jeg var dybt misundelig, når de andre efter indsamlingen talte deres ”formue” af 1, 2, 5, og 10 ører samt et par enkelte 25 ører, hvilket jo var en hel formue i forhold til vores normale lommepenge.

SKRIV TIL OS:
redaktionen@havnefar.dk