»Jeg skal i øvrigt dø i Sydhavnen«


Havnefar har spurgt en række sydhavnere om, hvad deres bydel betyder for dem.


Rikke, 35 år, arkitekt, født og opvokset i Sydhavnen, hvor hun bor i dag.

Hvad er Sydhavnen for dig?

Det er et dejligt kludetæppe af forskellige mennesker og forskellige livsførelser, som er meget inspirerende at bo i.

Har du et yndlingssted?

Der er en lille ø mellem Tippen og Valby Parken, hvor jeg tager hen, hvis jeg har brug for at tænke over noget, eller hvis jeg skal fejre noget med en flaske bobler. Der er en sten, hvor ordet ”følsom” er malet på med graffiti, og det er et meget særligt sted for mig.

Hvordan har bydelen ændret sig?

Sydhavnen er ved at miste sit særpræg og risikerer at blive opslugt af Københavns udvikling. I haveforeningen, hvor jeg bor, er alle de huse, der engang så fuldstændig forskellige ud, ved at blive erstattet af det ene typehus efter det andet.


Michelle, 37 år, frivillig i SydhavnsCompagniet, har boet 14 år i Sydhavnen.

Hvad er dit yndlingssted i Sydhavnen?

Jeg skal bare gå ud ad min dør, så er der mennesker at snakke med. Alle steder i Sydhavnen er mit yndlingssted – selv i Fakta.

Hvad er særligt ved Sydhavnen?

Det er de mennesker, der bor her. Den forskellighed, der er her. Vi er åbne og nærværende og er ikke bange for at komme hinanden ved. Man skal opleve Sydhavnen, før man ved, hvad det er. Jeg skal i øvrigt dø i Sydhavnen.

Hvordan har bydelen ændret sig?

Butikkerne har ændret sig, alt skal være bæredygtigt. Hvis jeg skal have noget, tager jeg til Fields, Fisketorvet eller til nogle af de andre store indkøbscentre. Produkterne i butikkerne herude er for dyre. Jeg vil hellere tage ud, hvor en kaffe koster 20 kr. i stedet for 40 kr.


Emma, 22 år, og Klara, 21 år, begge studerende, har boet sammen i Sydhavnen i 4 mdr.

Hvad er Sydhavnen for jer?

Emma: Da vi flyttede fra Aarhus til Sluseholmen for fire måneder siden, tænkte jeg, at det var noget ucharmerende nybyggeri, men jeg er blevet positivt overrasket. Her er så dejligt om sommeren med havnebadet, og så har vi opdaget Karens Minde og fået vores egen lokale kaffebar, Riccos.

Klara: Jeg er med i en Facebook-gruppe for folk i Sluseholmen, og det er dejligt, hvordan folk er der for hinanden. De skriver f.eks. ”Jeg skal holde en fest, er der to, der vil hjælpe med at servere?” eller ”min vask er gået i stykker, kan nogen hjælpe mig?”. Man er ret trygge ved hinanden.

Emma: Der bor mest pensionister og børnefamilier i vores område, så det føles lidt som at være kommet til en familie, hvor vi er de unge.


Lars, 43 år, erhvervskoordinator hos AKB i Sydhavnen i 2,5 år.

Hvad er Sydhavnen for dig?

Det er en enormt engageret bydel, som også er lidt hemmelig for resten af København. Og så er den lidt isoleret – en landsby i storbyen.

Hvad har overrasket dig?

At der er så meget lokalpatriotisme, og det mener jeg fuldstændig positivt. Der er mange meninger og mange diskussioner herude.

Hvordan ser fremtiden ud?

Der er en udvikling i gang, men jeg tror ikke, du kommer til at se den gentrificering i det gamle Sydhavnen, som mange er bange for, for her er så mange almene boliger. Det bliver ikke som på Vesterbro, hvor mange ikke længere har råd til at bo. 

Har du et favoritsted?

Gårdbutikken Bygaard og Café Pyt er fantastiske små oaser.


Johnny, 51 år, ledig, har boet 10 år i Sydhavnen.

Hvad er Sydhavnen for dig?

Jeg kommer fra et kedeligt parcelhuskvarter nede i Greve med ligusterhække og veje lavet på linealer. Men som barn har jeg besøgt min mormor, der boede herude, så jeg kendte lidt til Sydhavnen. Jeg opdagede først området omkring Karens Minde for 10 år siden, hvor jeg kom herud for at spille i pavillonen. Og lige idet jeg står af min cykel, tænker jeg, at her skal jeg bo. Der var et eller andet, der slog ned i mig. Fire måneder senere fik jeg tilbudt en bolig herude. Jeg er ikke overtroisk, men det var mærkeligt, jeg kunne bare mærke det. Og jeg har kun været glad for at bo her. Det er 4,5 km fra Rådhuspladsen, men det mærker man ikke, når man går rundt nede på Tippen. Her er bare fred og ro.

Hvordan har området ændret sig, mens du har boet her?

Der er sket meget på 10 år. Klientellet ude på gaden har ændret sig markant. Du kan se, at bodegaerne falder fra hinanden, og der åbner caféer i stedet for. Der er tilflytning af unge familier, og så har vi de her forældreboliger til studerende. Det mener jeg ikke noget negativt med, det er bare en konstatering. Og forhåbentlig er det tegn på, at der er færre, der hænger fast i nogle sociale lænker. Måske jeg er naiv, og folk bare flytter et andet sted hen, fordi det er blevet for dyrt at bo her. Men jeg synes stadig, at området er rart.

Hvordan ser fremtiden ud?

Der kommer jo nok prisstigninger på ejerboligerne, men der er også alle de sociale boligbyggerier, som, jeg tror, vil holde udviklingen nogenlunde stangen.


Theresa, 41 år, illustrator, har boet 16 år i Sydhavnen.

Hvad er Sydhavnen for dig?

Det er en helt unik perle, som jeg er kommet til at holde meget af. Den er rig på natur, grønne tiltag og urørte grunde, der skaber unikke stemninger. Der er en stor venlighed og et godt lokalsamfund i denne bydel.

Hvordan har Sydhavnen ændret sig, mens du har boet her?

Der er kommet flere boliger og hoteller til. Det har fået bydelen til at blomstre med unge, familier og nysgerrige turister.


Timo, 6 år, og Sara, 43 år, studerende, har boet 8 år i SV.

Hvad er Sydhavnen for dig? 

Det er en anderledes bydel. Hvis man vil involvere sig i noget, så kan man. Da jeg flyttede hertil som gravid, kom jeg i mødregruppe og gik til en masse ting og blev hurtigt introduceret til kvarteret.

Hvordan ser fremtiden i Sydhavnen ud? 

Jeg kunne godt forestille mig, at det ”nye” Sydhavnen endnu mere end nu bliver en bydel for sig selv. Jeg tror, at fællesskabet i det gamle Sydhavnen forbliver. Det vil jeg i hvert fald kæmpe for.


SKRIV TIL OS:
redaktionen@havnefar.dk