Sydhavnens nye cafè og boghandel hedder PytAf Cafe Pyt

Café Pyt er udlevelsen af en gammel drøm for forfatter og forlægger Bjørn Themsen.

“Min drøm er at skabe et lille “kulturhus” hvor kulturen ikke er “påtrængende”, men en naturlig del af at være her”.

Man behøver altså ikke være særlig boginteresseret for at nyde en iskaffe eller en kold tjekkisk fadøl på Pyt.

“Tanken er, at vi først og fremmest skal være en rigtig hyggelig café med gode økologiske madvarer. Og det har mange heldigvis allerede opdaget. Litteraturen og kulturen er så et baggrundstæppe, man kan vælge at dykke mere ned i”,
fortæller Bjørn, der sammen med hans kæreste Melanie og den faste ansatte Siri selv har bygget og indrettet hele caféen i en slags nordisk retro 1970’er stil med masser af genbrug fra Folkekirkens Nødhjælpsbutik lidt længere nede ad Borgbjergsvej.

Bjørn har helt bevidst brugt af de lokale butikker så meget som muligt til caféen: “Vores sandwich indeholder spirer fra vores nabo, BYGAARD, vinduerne er designet af Linda fra DEsign og vores navn på facaden er fra Mila Madu.” Selv navnet “Pyt” kommer fra de lokale. Bjørn kunne ikke lægge sig fast på et navn og lavede derfor et opslag i Syhavnens bedste Karmagruppe på Facebook og spurgte om hjælp.

“Der kom så mange forslag. Det var helt vildt, fortæller Bjørn, som altså endte med at vælge Pyt, fordi han godt kan lide ordet.

Cafe Pyt er også det nye hjem for Repair Café.

“Jeg sagde lidt kækt, at hvis Christine, som er en af Repair-folkene, kunne arbejde her i tre timer den lørdag, så kunne de bare være her”, griner Bjørn. Og det har han ikke fortrudt. Hver anden lørdag i måneden kan folk derfor komme ind fra gaden uden aftale og få repareret deres ting gratis hos Christine og hendes håndgangne unge mænd.

“Og det er ret utroligt, hvad de kan fikse,” tilføjer Bjørn.

Pyt er også en boghandel med Danmarks største udvalg af bøger fra de små uafhængige danske forlag og har allerede lagt lokaler til tre boglanceringer - heraf en med den anerkendte norske forfatter Kim Hiortshøy, som trak en udsendt fra den norske ambassade til Sydhavnen.

“Pludselig var der billeder af Pyt på den officielle instagram-konto fra den norske ambasssade. Det er selvfølgelig dejligt og også lidt sjovt, at vores opslag om iskaffe nu likes af dem,”
griner Bjørn.

Bjørns kæreste, Melanie, har stået for en musik- og tapasaften sammen med en af stamkunderne, Marty, hvor der blev spillet plader med Deep Soul og retrodisco fra blandt andet Libanon fra 1978.

Det var ret hyggeligt, så det det følger vi op på efter sommeren med en aften med Neue Deutsche Welle på vinylen og Riesling-smagning. Og så kommer der en aften med Lars Movin, som spiller plader fra Dan Turélls pladesamling og P8-værten Jens Andersen, som bor i området, kommer til efteråret og spiller klassisk og jazz, som kan indtages sammen med Pyts tapastallerken,” fortæller Bjørn.

SKRIV TIL OS:
redaktionen@havnefar.dk